Tableau Online/ Server bemutatása

A Tableau Server és a Tableau Online két külön termék, viszont a lényegi különbség mindössze annyi, hogy az Online egy a Tableau által biztosított felhős, a Server pedig egy on-premis megoldás. A felületen a felhasználók nem érzékelnek különbséget, mindkettő ugyanúgy néz ki és ugyanazokat a funkciókat foglalja magában. Mindkettőt browser-en keresztül érjük el, és a Server természetesen telepíthető a saját felhős környezetünkben is, nem kell, hogy a fizikailag nálunk legyen a “vas”, amire feltesszük.

Ezek az eszközök a közös munkát és az elkészült tartalmak (adatforrások, elemzések) megosztását hivatottak támogatni. A legújabb termékstruktúra szerint már Tableau Desktop, mint elemző eszköz nem is létezhet megosztófelület nélkül, hiszen az elkészített riportokat és dashboard-okat az üzleti céljaink elérése érdekében dolgoztuk ki, így szükséges, hogy megosszuk másokkal a bennük rejlő információt.

Az adatforrások publikálása egy olyan lehetőség ezekben az eszközökben, ami a közös igazság mentén való munkát segíti elő. Felmenthetünk ide elérési útvonalakat, élő kapcsolatot vagy éppen egy rendszeresen frissülő extract-ot. Ugyanígy kerülhet ide a Tableau Prep-el előkészített, átalakított, leszűrt információ is, amiből utána különböző területek különböző kimutatásokat készíthetnek, az adatok forrása (az információ alapja) mégis közös.

A jogosultságkezelésnek köszönhetően itt is mindenki csak ahhoz fér hozzá, ami számára publikus, ami a Tableau előtt a különböző rendszerekben egyébként is elérhető volt számára. Aki pedig az adatok tárolásának biztonságáról szeretne meggyőződni, annak ajánlom figyelmébe a Tableau adatbiztonságról szóló oldalát.

Nézzük most végig a Tableau Online felületét.

Kezdjük a bejelentkezéssel.

Ahhoz, hogy a böngészőben elérjük a Tableau Online-t, az online.tableau.com-ra kell navigálunk (ugyanez a Server esetében a specifikus URL lesz, amit attól fogunk megkapni, aki telepítette a Tableau Server-t). Itt attól függően, hogy milyenek az alapbeállítások lehetséges, hogy egy bejelentkező oldal fogad minket. A felhasználónevünket és az első belépőjelszavunkat előre konfigurálták – ezeket kell használnunk.

login_tabonline– Tableau Online bejelentkező felület – 

Lehetőségünk van arra, hogy a különböző szervezeti egységek elkülönítve tárolják a megosztott elemzéseiket/adatforrásaikat, ilyenkor a bejelentkezés után ki kell választanunk azt a ‘site’-ot amiben a velünk megosztott tartalmak vannak.

Projektek

A projekt megnevezés nagyjából egy mappát jelent a Tableau Online-on belül. Projekthez rendelhetjük az elemzéseinket, az ezeken belül elkészült nézeteket és az adatforrásokat is. Anélkül nem tudunk ide publikálni, hogy ki ne választanánk a megfelelő projektet, mert ez képezi a megosztott elemek rendszerbe szervezésének alapját. Ahogyan a mappák esetében, a projektek alatt is létrehozhatunk újabb projekteket – a könnyebb átláthatóság érdekében.

tabonline_projets – Projektek a Tableau Online felületen – 

A megfelelő jogosultságok beállításának a legegyszerűbb módja, ha adott projekthez osztjuk ki a hozzáférési engedélyeket, és publikáláskor azt a lehetőséget választjuk, hogy a mappához beállított jogosultságot szeretnénk a frissen mentett elemünknek is.


 Ha szívesen olvasnál hasonlókat rendszeresen,
iratkozz fel HÍRLEVELünkre 


Workbook-ok

A Tableau Desktop-ban az elemzés során elkészült fájlokat (.twb vagy .twbx kiterjesztéssel) a projektekbe menthetjük miután

  • beállítottuk a jogosultságokat,
  • azt, hogy csak a dashboardokat vagy a sheet-eket is publikálni szeretnénk,
  • illetve adhatunk meg kommenteket
  • és a könnyebb kereshetőség érdekében még tag-eket is  .

Tablonline_publish– elemzések publikálása a megosztó felületre – 

A publikált elemzéseket ezután a megfelelő jogokkal rendelkező kollégák láthatják / felhasználhatják / szerkeszthetik. A felhasznált adatok a beállításinknak megfelelően fognak frissülni az elemzés mögött (lehet élő kapcsolat, rendszeresen automatikusan frissülő extract vagy egy pillanatfelvétel is).

Tableau Mobile

Azok, akik jogot kapnak az elkészült munkánk megtekintésére, bárhol / bármikor ellenőrizhetik a számukra fontos mérőszámok alakulását, mivel a mobiljukon is hozzáférnek a felülethez.

Screenshot_20180516-145541 – publikált elemzés a Tableau Mobile-on megnyitva – 

2018.04.24. óta már közvetlenül a Tableau Online-ból is létrehozhatjuk sajt elemzésünket. Különböző külső, vagy már előkészített és a Tableau Online-ra felmentett adatforrásokhoz kapcsolódva készíthetünk nézeteket és workbook-okat, amit ugyanitt el is tudunk menteni.

Nézetek

A View felületen különálló dashboard-okat, story-kat vagy sheet-eket találunk. Minden project minden workbook-jának (amihez hozzáférésünk van) az alkotóelemei szerepelnek itt együtt. Természetesen az adott workbook-hoz tartozó sheet-eket is megnézhetjük külön a workbook-ot megnyitva.

Keresés

Kereshetünk konkrét projektben vagy akár workbook-ban, de a teljes felületet is végignézhetjük olyan tartalmakért, amikre éppen kíváncsiak vagyunk (természetesen itt is korlátoz minket a jogosultságunk). Beállíthatunk a kereséshez szűrőket is pl. a fájltípusra vagy a content típusára.

Tablonline_search – keresés a felületen – 

Adatforrások

Tárolhatunk és megoszthatunk itt önálló adatforrásokat, vagy az elemzéseinkhez tartozókat egyaránt. Készíthetünk adatforrást a Tableau Prep-el, vagy akár a Desktop-ban is létrehozhatunk olyan adathalmazt, amit szeretnénk, ha mások ugyanolyan formában használnának tovább – vagy éppen nekünk lesz szükségünk a későbbiekben ugyanerre más kimutatásokhoz.

A közös adatforrás előnyei mindenki számára egyértelműek, de ha ehhez hozzátesszük még az automatikus frissítések lehetőségét, valószínűleg soha többé nem akarunk majd lemondani a Tableau-nak erről a felületéről.

Az egyes forrásokhoz rendelhetünk külön jogosultságokat, de megtarthatjuk azt is, ami az őket felhasználó elemzésekhez tartozik. Menthetünk fel elérési útvonalakat az adatbázisokhoz vagy fájlokhoz (élő kapcsolat), de a teljes adatforrást is publikálhatjuk extract-ként. Az ilyen kivonatoknál van lehetőségünk arra, hogy automatikus (+rendszeres) frissítést állítsunk be, de meghagyhatjuk őket pillanatképnek is.

Tablonline_datasource – publikált adatforrások – 

Az adatforrás neve előtt lehetőségünk van megjelölni ( * ) azokat, amelyeket felhasználásra ajánlunk (hiteles források, legutóbbi módosítások, stb) ezzel segítve a többiek munkáját.

ÖSSZEFOGLALVA

A Tableau Online és a Tableau Server a közös munka lehetőségét adja nekünk. Akár elemzések továbbfejlesztéséről, akár előkészített adatokból induló munkáról van szó. Nem kell többé ugyanazokat az adatszűréseket elvégeznünk minden hónapban, és nem kell magyaráznunk, hogy a mi számaink miért nem egyeznek meg a másik szervezeti egységtől kapottal. Nincs szükség arra, hogy átküldjük a riportokat a főnökünknek minden fontos meeting előtt, mert akár a telefonjáról is ránézhet a megbeszélés közben a fontos mérőszámokra (amik automatikusan frissülnek).

Akinek megtetszett és kipróbálná: Tableau Online | Tableau Server

Aki pedig a többi Tableau termékről is olvasna: Tableau Prep | Tableau Desktop

Aki pedig képezné magát a témában: Tableau alapok tanfolyam


KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

abacus-1866497_1920    A TABLEAU – ÁLTALÁNOS ÁTTEKINTÉS

connect-to-data-04-eloqua   TABLEAU 2018.1 RELEASE

3pane  TABLEAU PREP BEMUTATÁSA

Capture  TABLEAU DESKTOP BEMUTATÁSA

2018. október 1-3.   TABLEAU ALAPOK TANFOLYAM

man-162951_1920  HOGYAN JÁRUL HOZZÁ AZ ÜZLETI SIKEREKHEZ A BI?

 

Advertisements