Tableau Desktop bemutatása

A Tableau Desktop a szerkesztőeszköz, amivel az adatokhoz közvetlenül kapcsolódva elemzéseinket elkészítjük és rendszerbe szervezhetjük az összetartozó kimutatásainkat.

Ez az eszköz a vizuális adatelemzés tere. A legtöbb lépést drag&drop módon hajthatjuk végre, miközben folyamatosan láthatjuk az elvégzettek eredményét.

Ha még nem találkoztunk önkiszolgáló üzleti intelligencia eszközzel, a Tableau Desktop tökéletes kiindulópont, mert a használata könnyen elsajátítható. Viszont a megismerése közben igyekezzünk elengedni minden korábbi excel-szerű tapasztalatot, mert most egy teljes más gondolkodásmódra lesz szükségünk ahhoz, hogy kihozzuk az eszközből a legtöbbet.

De a legegyszerűbb, ha megmutatom, mikre képes az eszköz, mert utána már nem lesz kérdés, hogy mik az előnyei.

Kapcsolódjunk az adatokhoz.

Rengeteg lehetőség közül választhatunk a kezdőfelületen, kapcsolódhatunk fájlokhoz, adatbázisokhoz, vagy a Tableau Server-ünkön (vagy Tableau Online-on) levő mentett adatforrásokhoz, vagy akár Tableau Prep-el előkészített adatokhoz is.

Miután kapcsolódtunk a forráshoz, ki kell választanunk a felhasználandó sheet-et / táblát, ha ezekből több is van. Természetesen több akár különböző típusú forrást is felhasználhatunk és összekapcsolhatjuk a bennük levő adatokat. A képernyő alján figyelhetjük a forrásválasztásaink eredményét az adatok szintjén.

Ezen a felületen van lehetőségünk néhány adat-előkészítési lépésre. Megváltoztathatjuk a mezők típusát, szétvághatunk oszlopokat, létrehozhatunk kalkulált mezőket, vagy csoportosíthatjuk az adatainkat.

Itt dönthetjük el először, hogy élő kapcsolatot szeretnénk az adatokhoz (nagy és gyakran frissülő adatforráshoz nem ajánlott) vagy készítünk egy kivonatot, amit tetszés szerint a későbbiekben frissíthetünk, de meghagyhatunk pillanatképnek is. Beállíthatunk adatforrás-szűrőket is. Ha vannak olyan adataink, amikre nem lesz szükség az elemzés során, azokat érdemes itt kiszűrni, hogy ne vegyenek részt a számítási folyamatokban a továbbiakban.

Desktop_connect

– kapcsolódás az adatokhoz Tableau Desktop-pal – 

Ha előkészültünk az elemzésre, kezdjünk is bele. Folytassuk a

vizuális elemzés felületével.

Az első sheet-re kattintva (a különböző sheet-ek pont ott vannak, ahol az Excelben már megszoktuk) egy új felületre jutunk. Ez az elemzési felület. Bal oldalt találjuk az adatainkat, középen egy vászon, ahová az elemzés kerül, köztük pedig különböző lehetőségek, amikkel majd az eredményt fogjuk tudni befolyásolni. Találunk itt szűrőket, színezést, feliratokat, de ide kerül majd a felhasznált adatainkat jelző ‘kapszulák’ egy része is. De ezekről majd egy kicsit később.

Az adatainkat megvizsgálva láthatjuk, hogy a Tableau kérés nélkül két csoportra bontotta őket. Természetesen az oszlopnevek lettek az egyes adat-elemeink nevei, így könnyen felismerhetjük, hogy mi az, amit használni szeretnénk. A csoportosítás alapja, hogy mérőszámok (Measures) lettek a megszámlálható (szám típusú) adatainkból, és dimenziók (Dimension) a többi típusból.

  • a mérőszámokat fogjuk ábrázolni (mekkora a profit, hányan mondtak fel, mennyi idő alatt szállítjuk ki a termékeket átlagosan, stb)
  • a dimenziók szerint ( [mekkora a profit] adott régióban, [hányan mondtak fel] adott szervezeti egységekben, adott időszak alatt, [mennyi idő alatt szállítjuk ki a termékeket átlagosan] szerződött futárszolgálatokra bontva)
Desktop_sheet1

– az elemzési felület – 

Hagyjuk most el egy kicsit az elemzési felületet. Nézzünk körül az eszköz további lehetőségei között. Az elkészült kimutatásainkat várhatóan be akarjuk majd mutatni másoknak – ehhez szükségünk lesz valamilyen rendszerező felületre. Erre valók a

dashboard és story felület.

Különböző célt szolgálnak. A dashboard-on összefüggő mérőszámokat mutatunk be, a story-n pedig egy-egy felfedezésünkön vezethetjük végig a hallgatóságot lépésről lépésre (mint egy prezentáció pl. arról, hogy milyen elemzések során jöttünk rá, hogy mi állhat a felmondások számának növekedése hátterében). Mindkettőt a sheet-sávban a jobb oldali + jeles ikonjaikat választva tudjuk létrehozni.

A felület ismét változik, amikor az összefoglalásainkat akarjuk elkészíteni. Bal oldalon már nem az adataink, hanem az elkészített nézetek (elemzések) sorakoznak. Ezeket használhatjuk fel. De ezeken kívül lehetőségünk van képeket, élő url-eket vagy épp szöveget beszúrni, ha ezek segítik a közönségünket, hogy megértsék a látottakat.

Desktop_dashboard

– összefoglaló dashboard készítése – 

Nagyon fontos, hogy könnyen érthető és első ránézésre átlátható legyen az összefoglalónk a találatainkról. Ennek érdekében ne zsúfoljunk mindent egy dashboard-ra / storyra, hagyjunk üres helyeket, hogy a részek elkülönüljenek egymástól, bátran használjunk rövid értelmező szövegeket, és használjuk (ki) az emberi érzékelés alapelveit.

De térjünk vissza az elemzésünkhöz.

Nézzünk meg néhány konkrét funkciót.

Show-Me

Ahhoz, hogy elkezdhessünk elemezni, mindössze annyit kell tennünk, hogy a számunkra érdemes elemekre duplán kattintunk vagy a ‘column’- és/vagy ‘row-shelf’-ekre húzzuk őket közvetlenül a vászon fölött. Első látásra azt is mondhatnám, hogy készítünk egy tetszőleges szintre lebontott pivot táblát – de ennél sokkal többről van szó.
Amikor a vászonra helyezem az adataimat, a Tableau javasol egy megjelenítési formát, de ezt bármikor átalakíthatjuk – legegyszerűbben a ShowMe menüpontból. De természetesen mi magunk is “alkothatunk” saját megjelenési módot, de innen kaphatunk akár ötleteket is.


 Ha szívesen olvasnál hasonlókat rendszeresen,
iratkozz fel HÍRLEVELünkre 


Térkép

A földrajzi típusú adatainkat egyetlen (dupla)kattintással felrakhatjuk a térképre, majd mérőszámokat rendelhetünk a megjelenő pontokhoz. Országok esetében, kitöltött térképet is használhatunk, ha pedig pontokat jelenítünk meg, ábrázolhatunk bármilyen alakzatot (shape) is. A térképes funkciók között ez csak a jéghegy csúcsa. Készíthetünk egyedi útvonalakat, számolhatunk távolságot, vagy ábrázolhatunk tetszőleges körülhatárolt területeket (megyék, nemzeti parkok, stb).

Desktop_terkep

 – földrajzi adattípusok ábrázolása térképen – 

Az időbeli változások ábrázolása

ugyanolyan egyszerű, mint a térképes megjelenítés. Ha dátum típusú adatokat teszünk a vásznunkra, a Tableau azonnal felajánlja nekünk, hogy választhatunk granularitást (év, negyedév, hónap, nap, stb).  Dolgozhatunk diszkrét (pl. az összes januárt az összes februárhoz hasonlító) vagy folyamatos (az első időponttól az utolsóig vizsgált) dátumformátummal – ennek a beállítása sem igényel egy menüből való választásnál több időt. Mivel az időbeliséget leginkább vonaldiagramon ábrázoljuk, a Tableau ezt a megjelenítést ajánlja fel, amikor az idődimenziót hozzáadjuk az elemzéshez.

Desktop_vonal

 – időbeli változások megjelenítése – 

Beépített kalkulációk

Ha már a különbségeknél tartunk, nézzünk meg egy újabb zseniális funkciót. Bizton állítom, hogy az összes az üzleti elemzések során gyakran feltett kérdésre a Tableau-ban 1 kattintással meg tudjuk mutatni a választ. Ehhez a “Quick Table Calculation” menüpontot hívjuk segítségül. Bármely felhasznált mezőre kattintva a listában meg fogjuk találni ezt a lehetőséget. Kinyitva pedig láthatjuk a különbségek kiszámítását, a runningTotal-t, a résznek az egészhez viszonyított százalékát stb. Tényleg minden, amit elsőre eszünkbe jutna kiszámolni. Nézzünk egy runningTotal-t a vonaldiagramunkon. Ezt kiválasztva a menüből a nézetünk máris átalakul. Az eszköz megírja helyettünk a gyakran használt kalkulációkat, hogy nekünk ne kelljen időt áldozni erre.

Desktop_QTC

 – beépített kalkulációk – 

Szűrők

Most nézzünk néhány olyan funkciót, amivel az önkiszolgáló üzleti intelligencia önkiszolgáló részét tudjuk támogatni. Ilyenek például a szűrők. Hasznosak amikor a különböző szervezeti egységeket vagy régiókat vagy akár szállítási módokat meg szeretnénk anélkül, hogy újabb elemzéseket készítenénk. A szűrőket feltehetjük a dashboard-jainkra, így a felhasználók kedvükre alakíthatják a nézeteket. Ehhez ne felejtsük el beállítani a szűrőink érvényességi tartományát.

Hierarchiák

A következő ilyen funkció a hierarchiák képzése. Ez is drag&drop módon megy, mint sok más a felületen. Azokat az elemeket, amikből hierarchiát akarunk építeni, húzzuk egyszerűen egymásra az adat-panelen, majd nevezzük el a hierarchiánkat. Azon kívül, hogy ettől kezdve csoportosítva jelennek meg ezek a mezők, a vásznon egy olyan lehetőséghez jutottunk, amivel a részletezettséget tudjuk változtatni. Így nem kell külön elkészítenünk pl. az elégedettségi mutatókat az egész szervezetre, majd ágazatunkként, utána pedig csoportok szerinti bontásban is, hanem a felhasználókra bízzuk a döntést, hogy milyen granularitás érdekli őket.

Viz-in Tooltip

Végül pedig – de semmiképp nem utolsó sorban – hadd mutassam be, amit a régi Tableau felhasználók annyira vártak a 10.5-ös verzióban, de Nektek már nem kell rá várni: Viz-in-Tooltip. Pontosan azt jelenti, amit a neve sugall: már elkészített vizualizációkat használhatunk fel a felbukkanó feliratokban. Ráadásként semmit nem kell tennünk ahhoz, hogy az adott ponthoz tartozó érték jelenjen meg, mert ez automatikus beállítás. Legjobban egy térképen tudom bemutatni ennek a hasznát. Ábrázolhatunk egyes mérőszámokat a térképen (pl. sales és profit), továbbiakat pedig megjeleníthetünk a tooltipben (pl. átlagos szállítási költség alakulása a hónapok során termékkategóriánként)

Desktop_vizintooltip

 – Viz-in-Tooltip és szűrők – 

És akkor még nem is beszéltünk a beépített analitikai képességekről (pl. forecast, cluster) vagy a dashboard-ok közötti mozgásról és egymásra hatásról vagy éppen a paraméterek hozzáadott értékéről. De a teljes funkcionalitás egy háromnapos tréningbe fér bele, így nem is próbálok mindent ide zsúfolni, de remélem elég ízelítőt adtam ahhoz, hogy eldöntsétek, Nektek való-e.

ÖSSZEFOGLALVA

Ebben a leírásban összeszedtem a Tableau Desktop legfontosabb képességeit az adatforrások összekapcsolásától a térképes és időbeli megjelenítésen át a beépített kalkulációkig.

Ez az eszköz tökéletesen kielégíti az üzleti adatok elemzéséhez kapcsolódó minden igényünket. A rendszeresen ismétlődő feladatainkhoz nem kell minden alkalommal megírnunk a képleteket, viszont készíthetünk kalkulált mezőket, ha az eredmény úgy kívánja. Egyszerűen kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb megjelenítési módot és ugyanitt összeállíthatunk egy minden lényeges KPI-t / információt tartalmazó összefoglalót. Interaktív és rendszeresen frissülő / frissíthető riportokat mutathatunk vele a munkatársainknak és a döntéshozóknak, hogy ezzel közvetlenül járuljunk hozzá az üzleti-érték-teremtéshez.

Akinek megtetszett és kipróbálná: Tableau Desktop

Aki pedig a többi Tableau termékről is olvasna: Tableau PrepTableau Online | Tableau Server

Aki pedig képezné magát a témában: Tableau alapok tanfolyam


KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

abacus-1866497_1920    A TABLEAU – ÁLTALÁNOS ÁTTEKINTÉS

connect-to-data-04-eloqua   TABLEAU 2018.1 RELEASE

3pane  TABLEAU PREP BEMUTATÁSA

Névtelen terv  TABLEAU ONLINE/ SERVER BEMUTATÁSA

2018. október 1-3.   TABLEAU ALAPOK TANFOLYAM

man-162951_1920  HOGYAN JÁRUL HOZZÁ AZ ÜZLETI SIKEREKHEZ A BI?