Üzleti intelligencia eszközök

A modern BI eszközök egyik közös jellemzője, hogy a felhasználóknak egyetlen sor kódot sem kell megírniuk ahhoz, hogy elemezzék az adataikat. Ezzel értékes időt spórolhatunk, amit a valódi feladatra fordítva új információkat hámozhatunk ki az adatokból, eddig fel nem ismert összefüggéseket tárhatunk fel. A végeredményt pedig ugyanilyen könnyen olyan interaktív formába önthetjük, ami összes érintett számára könnyen emészthetővé válik.

Hiszen a vizuális megjelenítés minden üzleti és szakmai terület között közös nyelv lehet, ha jól tudunk bánni vele.

Minden elkészült kimutatásunk, riportunk, dashboard-unk interaktív és automatizálható; közös munkára vagy éppen megtekintésre megosztható a munkatársainkkal.

Ezek az eszközök a legtöbb előforduló adatforráshoz beépített kapcsolattal rendelekeznek. Ez azt jelenti, hogy fájlokhoz 1 kattintással, adatbázisokhoz pedig a felhasználónév/jelszó párosunkat megadva azonnal hozzáférünk – a bennük levő adatok elemzését máris megkezdhetjük – akár külön-külön, akár őket tetszőlegesen összekapcsolva.

Az adatelőkészítés fárasztó lépéseit egykattintásos lépések sorává egyszerűsítik és a folyamat elmentésével lehetőséget biztosítanak arra, hogy több felhasználó is pontosan ugyanazokból az adatokból dolgozzon. Az elvégzett lépések bármikor megismételhetőek az új adatokon, ezzel is időt spórolva az elemzésre.

Mindenkinek a figyelmébe ajánlom ezeket az eszközöket, aki rendszeresen készít riportokat, kimutatásokat, összefoglaló információkat tartalmazó dashboard-okat. Azoknak, akik olyan adatokat dolgoznak fel (újra és újra), amikből ha lenne idő kiaknázni, akkor sokkal több értékes információt ki lehetne nyerni.

Mindazoknak,

  • akik nap, mint nap vlookup és if függvényeket írnak az Excelekbe, és az így kapott adatokat pivot táblákba importálják, hogy aztán különböző szűrők segítségével eljussanak az elemzésig

  • újra, és újra átalakítják a helytelenül bevitt adatokat vagy épp az adatbázisból érkező rossz formátumot,

  • akik ágazatokra és csoportokra szűrve egyesével készítik el a riportokat, majd egy összefoglalót is elküldenek az egész cégre kimutatva a számokat

  • akik különböző mérőszámok előállításán fáradoznak határidőre, amit csak akkor tudnak tartani, ha éjszaka is dolgoznak.

Ha magadra ismersz, jó helyen jársz‼

Ezek az eszközök ezt a munkát hivatottak egyszerűsíteni, hogy újra szakemberként dolgozhass, szakmai tudásodat és tapasztalataidat kamatoztatva az adminisztráció helyett.

Ha még nincs preferált eszköz(öd), ajánlom figyelmedbe az összehasonlításukról szóló posztomat.

Ha pedig az üzleti intelligencia hasznáról, felhasználási területeiről olvasnál, nézd meg a Hogyan járul hozzá az üzleti sikerekhez a BI című bejegyzést.

Az eszközökről bővebben:

Capture TABLEAU

20812913352_2b70d3024a_b POWER BI


KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

doors-1767563_1920  BI ESZKÖZÖK ÖSSZEHASONLÍTÁSA: TABLEAU ÉS POWER BI

man-162951_1920  HOGYAN JÁRUL HOZZÁ AZ ÜZLETI SIKEREKHEZ A BI?