üzleti intelligencia (BI), Tableau

Tableau 2018.1 release

Április 24-e nagy nap volt a Tableau-nál. ELISSA FINK – a Tableau marketing igazgatója, aki már 10 éve részese a szoftver egyedülálló missziójának – egyenesen úgy fogalmaz, hogy az adatok új hajnala köszöntött ránk (It’s a new day for data). A Tableau Prep kiadása mellett új termékstruktúrát vezettek be, és egy új verzióval álltak elő, ami már a legfrissebb számozási mód szerint a 2018.1 „nevet” viseli. (Innen le is tudjátok tölteni, hogy kipróbáljátok az új funkciókat)

Az új verzió többek között lehetőséget ad arra, hogy közvetlenül a böngészőből kapcsolódhatunk bizonyos adatforrásokhoz, így a Tableau Online/Server felhasználók kezébe adva az elemzés folyamatát a kezdetektől a végcélig.

De más is történt a Tableau Online felületen: úgynevezett Dashboard Starter-ek kerültek feltöltésre, amik a best-practice-eket felhasználva azonnali kimutatások megjelenítését teszik lehetővé közvetlenül kapcsolódva olyan nagyvállalati eszközökhöz, mint pl. a Salesforce.

További örömhír, hogy az adatokhoz való kapcsolódásban és a megjelenítésben is kapunk új funkciókat:

 • pontosabban ábrázolhatjuk a diszkrét adatainkat a „step and jump Lines” lehetőséggel
 • készíthetünk egymást fedő térképeket a kettős tengely funkcióval generált és egyéni hosszúság-szélesség értékekből
 • térbeli fájlokhoz kapcsolódhatunk SQL szerveren
 • egy új cluster funkcióval az elmentett csoportosításokat más elemzésekben is felhasználhatjuk

 Ha szívesen olvasnál hasonlókat rendszeresen,
iratkozz fel HÍRLEVELünkre 


De lássuk részletesen

 • Kapcsolódj az adatokhoz közvetlenül a böngészőből!
  Az eddig megszokott mentett adatforrásokon kívül több mint 20 adatforráshoz kapcsolódhatunk közvetlenül a böngészőből. Ezek között megtalálhatók pl. az SQL Server, az Amazon Redshift és a lokálisan tárolt Excel-táblák is. Lehetőségünk van az adatforrások összekapcsolására, és itt el is készíthetjük a vizualizációkat és a dashboard-okat – anélkül, hogy elhagynánk a böngészőt, ahol a többi elemzést is elérhetik, és publikálhatják a sajátjukat is. Mivel a felhasználók így nem hagyják el a Tableau Online / Server felületét, az adatok is ezen a biztonságos és központilag szabályozott platformon maradnak.

 – kapcsolódás az adatokhoz böngészőből – 

 • Használd a Dashboard Starter-eket, hogy azonnal hozzájuss a válaszokhoz!
  A Tableau Online / Server felületen az adatokhoz való kapcsolódási lehetőségek között nagyvállalati eszközökhöz (pl. Eloqua, Marketo, Salesforce, ServiceNow) előre elkészített dashboard-okat találunk. A piaci best-practice-ek alapján felépített összefoglalók ezek, amik a leggyakrabban feltett kérdéseinkre anélkül adnak választ, hogy saját elemzést kellene készítenünk. Viszont ez csak egy elkezdett elemzés, amit kiegészíthetünk és tovább fejleszthetünk, illetve testre-szabhatunk az igényeknek megfelelően, így minden igényt ki tudunk szolgálni vele, viszont mindenképpen egy hasznos kiindulópontot ad az elemzéseinkhez.

 – Dashboard Starters – 

 • Új vizualizációs módok: diszkrét értékeke pontos megjelenítése vonaldiagrammon és térkép layer-ek
  Ezentúl nem kell kompromisszumokat kötnünk, ha diszkrét értékek időbeli változását akarjuk megmutatni. A lépcsős és „ugróvonalas” megjelenítés lesz a megoldás. Az úgynevezett „step lines” megjelenítési móddal a változás nagyságát tudjuk kifejezni a „jump lines” a pontok közötti váltás időtartamának megjelenítésében fog segíteni. Ezekkel már könnyedén mutathatjuk meg pontosan pl. fiókmérlegadatok, készletszintű adatok vagy éppen kamatlábak időbeli változását.

 – Step&Jump Lines –

Az új térképfunkció segítségével pedig többrétegű térképet hozhatunk létre térbeli adatok egyszerű megjelenítésére és elemzésére. Kombinálhatunk generált és egyéni hosszúság és szélesség adatokat is.

 – többrétegű térkép – 

 • Még több lehetőség az adatmanipulációra
  Lehetőség van közvetlen kapcsolatra az SQL szerverrel a térbeli adatok esetén is. Élő kapcsolat megtartásával custom SQL-ek segítségével végezhetünk térbeli műveleteket és földrajzi elemzéseket.

 – földrajzi elemzések custom SQL-el – 

A mentett cluster-eket több elemzésben is felhasználhatjuk. Ezek is frissülnek az adatok frissítésekor így biztosak lehetünk benne, hogy a legaktuálisabb csoportosítást látjuk az elemzésünkben.

 – újra-felhasználható cluster-ek – 


További izgalmas új funkciók a Tableau-ban a bevezetésük sorrendjében itt.


A poszt készítéséhez az alábbi oldalak voltak a segítségemre: Start your analysis…It’s a new day for data, Visual Analytics

#DataFam-4


TOVÁBBI KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

abacus-1866497_1920    A TABLEAU – ÁLTALÁNOS ÁTTEKINTÉS

3pane  TABLEAU PREP BEMUTATÁSA

Capture  TABLEAU DESKTOP BEMUTATÁSA

Névtelen terv  TABLEAU ONLINE/ SERVER BEMUTATÁSA

2018. október 1-3.   TABLEAU ALAPOK TANFOLYAM

 

1 thought on “Tableau 2018.1 release”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s