learning, Tableau

Tableau tutorial/ kedvcsináló üzleti felhasználásra

A poszt olvasását ajánlom mindenkinek, ha

  • a cég, ahol dolgozol éppen BI eszköz bevezetés előtt áll és még nincs döntés arról, hogy melyik lenne a leghatékonyabb,
  • szeretnél Tableau-t használni a munkádhoz, de még nem álltál neki összeszedni a gondolataidat, hogy hogyan győzd meg  főnöködet,
  • adatokkal, riportokkal, elemzésekkel dolgozol, és szeretnéd, ha a munkád nem csak az adatok aktuálisan tartásából, és az éppen felmerülő igények azonnali kiszolgálásából állna, hanem értéket teremtenél azzal, hogy eddig fel sem ismert összefüggéseket fedezel fel (ehhez a ponthoz kapcsolódóan lesznek majd kezdő-oktató-videók a csatornámon hamarosan)

A posztban elkészített példákon keresztül egy frissen kinevezett menedzser szemszögéből vizsgálom a cég által a rendelkezésére bocsátott adatokat, aki szeretné feltérképezni új ágazata helyzetét. A Tableau minden bemutatójában kiemeli, hogy a gondolat sebességén dolgozhatunk vele, és tökéletes eszköz üzleti kérdések megválaszolására – ebben a posztban, és a hozzá tartozó videókban ennek jártam utána. Szerintem igazuk van 😉
A wb-ok letölthetők a Tableau Public profilomon, de a videók alatti linkeken is megtaláljátok őket. Vágjunk is bele!


Képzeljük el, hogy menedzserként új vagyok a pozíciómban, és szeretnék egy átfogó képet kapni a hozzám tartozó ágazatról:

  • kíváncsi vagyok egy átfogó képre az egész cégről
  • érdekel, hogy ezen belül hogyan teljesít a hozzám tartozó ágazat
  • szeretnék útmutatást ahhoz, hogy mik legyenek az első lépéseim vezetőként
  • végül pedig szeretném a konklúziót megosztani a csapatommal és a menedzsmenttel.

1. Kérdés: Hogyan teljesít a hozzám tartozó ágazat (Furniture) az egész céghez képest és mi a kulcs termékkategóriánk?


Gyors áttekintés az adatokról – 

2. Kérdés: Most, hogy már látom az eladások értékét fontos lenne a profitról is képet kapnom, hiszen az ágazatom által képviselt valódi értéket ez fogja megmutatni nekem.


További adatfelfedezés

Ahhoz, hogy ezeket az információkat megkapjam, nem kellett vizualizációs “best practice”-ek után kutatnom, és nem volt más feladatom, mint a dupla-katt-okat használva hagyni a Tableau-t, hogy az általa legjobbnak ítélt módon ábrázolja a tulajdonságokat, amiket hozzáadtam az elemzéshez.

3. Kérdés: Vannak régiónkénti eltérések a hozzám tartozó szegmenst vizsgálva?


Részletes nézetek készítése – 

Mivel egy globális cégnél dolgozom, miután az alapvető kérdéseimre választ kaptam, szeretnék továbblépni és térképes elemzést is készíteni, hogy jobban megismerjem a céget, és az ágazatom helyzetét. A Tableau ebben az esetben az automatikus adattípus felismeréssel, és beépített hosszúság-szélesség ismereteivel segíti a földrajzi trendek kirajzolását.

4. Kérdés: A ‘Central’ régióban szeretném tovább vizsgálni a profitot területi eloszlásban, hogy részletesebb képet kapjak erről a régióról.


 – Földrajzi elemzés – 

5. Kérdés: Továbbra is a ‘Central’ régiót szeretném vizsgálni, abból a szempontból, hogy vannak-e jelentős eltérések a profit és az eladások tekintetében városonként?


 – Részletes térképes elemzés – 

A következő lényeges lépés a múltbeli adatok megismerése, és olyan kérdések vizsgálata, hogy például a múltbeli eladások alapján előre jelezhetők-e a jövőbeli trendek. A Tableau az idő dimenziót teljesen automatikusan felismeri és kezeli. Nem kell hierarchiákat készítenem manuálisan, az évek-hónapok-napok sorrendjéből, nincs szükség kódolásra, függvények írására, hanem az eddig is alkalmazott dupla kattintásos vagy ’drag-and-drop’módszerrel azonnal megjeleníthetőek az időbeli elemzések bármilyen dimenzióra.

6. kérdés: Milyen trendek voltak jellemzőek az előző évek eladásaiban?


Beépített kalkulációk – 

A beépített számítási funkciók segítségével (Quick Table Calculations”) gyorsan és egyszerűen kaphatok egy átfogó képet arról, hogy az imént felfedezett trendek számszerűen mit takarnak. Vizsgálhatom például ezek segítségével az éves növekedést – nem kell kalkulációkat írnom, hogy használhassam őket, mert ezt a Tableau elvégzi helyettem.

A következő videóban azt is érdemes megfigyelni, hogy ahhoz, hogy más szemszögből vizsgáljam az adatokat nem szükséges minden alkalommal varázsló futtatása vagy új elemzés készítése. Egyszerűen átmozgatva az egyes elemeket egy egészen más nézőpontot kapok, szabadon végigvihetem a gondolat fonalát az elemzésen anélkül, hogy bonyolult műveletekbe bonyolódva végül eltérnék a tárgytól.

7. kérdés: Hogyan alakult az eladás, az előző év azonos időszakához képest?


 – Idő alapú összehasonlítások – 

Itt mindenképpen szeretnék kiemelni két hasznos funkciót. Mindkettő triviálisnak tűnik, de egyáltalán nem általános, hogy ezek megjelennek más vizuális analitikát kínáló eszközökben.

Az egyik a „Duplicate” funkció – természetesen duplikálja az aktuális lapfület, hasznos, ha szeretnénk megtartani az eredeti elemzést, de kipróbálnánk egy új megközelítést.
Ugyanitt elérhető a „Duplicate as Crosstab” funkció, ami az elemzésben előállított adatokat adja vissza táblázatos formában – gyakran hasznos lehet ahhoz, hogy az elemzés során felfedezett action point-okat konkrét lépésekre lehessen bontani/felelősökhöz lehessen rendelni – esetleg olyan érintetteknek, akik számára ismerősebb egy ilyen megjelenítés (pénzügyi munkatársak, vezetők, stb)

A másik funkció, ami szót érdemel, a ’Vissza’ gomb. Nem tudom eléggé hangsúlyozni ennek az előnyeit. Legegyszerűbben úgy tudnám megfogalmazni, hogy segítségével büntetlenül kalandozhatunk az elemzés során, és mindent kipróbálhatunk, ami csak eszünkbe jut. Hiszen, ha valami éppen nem olyan lett, amilyennek vártuk, nem látszanak benne megfelelően az elemzés során megtalált összefüggések, mégsem ez a megfelelő út a részletek felfedezéséhez, vagy csak éppen elrontottunk valamit, mi is lehetne kényelmesebb, mint megnyomni egy gombot, ami visszavisz minket oda, ahol még tetszetős volt az eredmény. Egyáltalán nem általános, hogy a Tableau-hoz hasonló eszközökben lenne ilyen lehetőség.

Visszatérve a termékmenedzserként felfedezendő adatokhoz, miután elkészítem az időalapú elemzéseket egyszerűen segítségül hívhatom a Tableau beépített analitikus funkcióit, mint az előrejelzést, trendeket, átlagot stb.

8. kérdés: Mire számíthatunk várható eladás tekintetében az előző évek tapasztalatai alapján?


 – Idő alapú elemzések – 

Eddig a bevételekkel és a profittal foglalkoztam az elemzés során, viszont szeretném a költségeimet is megvizsgálni, és a későbbiekben ábrázolni majd ugyanebben az összefoglalóban. Szerencsére nem jelent gondot a különböző adatforrások összekapcsolása a Tableau-ban. Rengeteg féle adatforráshoz tudunk csatlakozni, egyesíteni (join) vagy csak összekapcsolni (blend) ezeket, hogy a bennük található adatok közötti összefüggéseket fedezzünk fel, amennyiben van közös dimenziójuk.

A költségekről szóló Excel, amiből a következő elemzést szeretném csinálni, meglehetősen szofisztikált, az emberi szem/agy számára készült, hogy minél átláthatóbb és könnyen befogadható legyen. Az elemző eszközöknek ez a struktúra kevésbé feldolgozható, mint a nyers adat. Viszont nincs szükség az Excelben átalakításra ahhoz, hogy a Tableau értelmezni tudja ezeket az információkat.

Szeretném megvizsgálni, hogy milyen összefüggés van a profit és a költségek között államonként, hiszen korábban már láthattuk, hogy egyes államokra érdemes a veszteség miatt odafigyelni.

9. Kérdés: Mely államok mutatnak kiemelkedő értékeket költség és profit tekintetében?

 


 – Adatforrások összekapcsolása – 

Miután minden kérdésemre választ kaptam, és felfedeztem olyan pontokat, amikről szeretnék többet megtudni, vagy amire felhívnám a csoportom vagy a menedzsment figyelmét, szükségem van egy összefoglalóra, amit használhatok a találtak bemutatására. Ehhez egy dashboard-ot fogok készíteni, ahová összegyűjtöm a fontos pontokat, és a Tableau által nyújtott lehetőségeket kihasználva interaktívvá is teszem, hogy további infók kinyerésére is alkalmas legyen – amikor például a menedzsmentnek mutatom be, a szélesebb perspektíva érdekében szükséges lesz, hogy váltani tudjak az ágazatok vagy a régiók között. A területi találatok elemzéséhez pedig hasznos funkció a térképes szűrés, így ezt is elérhetővé teszem (hogy adott városra kattintva a hozzá tartozó elemzések jelenjenek meg).


 – dashboard készítése – 

Ahhoz, hogy elkészítsek egy ilyen bemutatható elemzés-összefoglalót 2 percre volt szükség. Ez azoknál a vállalatoknál, akik nem használnak semmilyen vizuális adatelemzést lehetővé tevő eszközt/ nincsen önkiszolgáló BI megoldásuk, teljesen lehetetlen. Pedig tekintve, hogy egy vezető ideje milyen drága és menyire fontos, hogy a megfelelő feladatokra tudja használni, ez igazán nagy hiányosságnak tűnik.

Miután elkészítettem az elemzést, szeretném ezt mások számára is elérhetővé tenni, hogy megmutassam a szerintem kiemelt figyelmet érdemlő pontokat, és közösen kidolgozzuk a további lépéseket. Emellett a közzététellel lehetővé teszem a kollégáimnak, hogy további kérdésekre is választ kapjanak ebben a témában. Erre a Tableau két lehetőséget biztosít nekem:

  • a Tableau Server-t, amely helyszíni megoldás – a helyi hardveren vagy egy felhőalapú szolgáltatón keresztül vehető igénybe
  • a Tableau Online egy 100% -os felhőalapú platform, amelyet a Tableau üzemeltet és tart fenn.

Bármelyiket is választom a megosztás és együttműködés mindkét esetben roppant egyszerű és hatékonyan támogatja a közös munkát.


 – az elkészült elemzés publikálása / megosztása – 

Megpróbáltam a fentiekben bemutatni annyi funkciót és lehetőséget, amennyit csak lehet. Viszont természetesen ahhoz, hogy valaki átélje azt, hogy mennyivel egyszerűbb és hatékonyabb egy ilyen eszköz segítségével valódi információt kinyerni az adatokból. Ehhez minden Tableau termék esetében „free trial” áll rendelkezésre. Letöltheted, és a segítségével elkezdheted mélyebben megismerni saját adataidat.

Amennyiben pedig továbblépnél és szeretnéd ezekből a lehetőségekből a mindennapi munkában minél többet hasznosítani, keress fel az elérhetőségeim valamelyikén, és segítek megtalálni azokat a területeket, ahol a legnagyobb üzleti hasznot realizálhatod egy ilyen eszköz használatával.


Ismét köszönettel tartozom Andy Kriebel blogjának, mert a videók beágyazását ebből a posztból tanultam. Olvasgassátok, nézegessétek, igazi kincsesbánya 😉


TOVÁBBI KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

abacus-1866497_1920    A TABLEAU – ÁLTALÁNOS ÁTTEKINTÉS

3pane  TABLEAU PREP BEMUTATÁSA

Capture  TABLEAU DESKTOP BEMUTATÁSA

Névtelen terv  TABLEAU ONLINE/ SERVER BEMUTATÁSA

2018. október 1-3.   TABLEAU ALAPOK TANFOLYAM

 

9 thoughts on “Tableau tutorial/ kedvcsináló üzleti felhasználásra”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s