Tableau

A Tableau – általános áttekintés

Szeretnék egy összefoglalót írni/gyűjteni azokról az eszközökről, amiket úgy ismerünk, mint BI megoldás, hiszen az elmúlt években a BI ismert fogalommá vált, és mindenki, aki nyitott szemmel jár, ismer már 1-2 olyan eszközt, ami adatelemzést hivatott segíteni, értehető és hatékony dashboard-ok elkészítését teszi lehetővé, megkönnyíti az adatokhoz való hozzáférést, és azoknak összekapcsolását azzal, hogy szinte bármilyen formában tárolt adathoz tud kapcsolódni, és mindegyiknek megvan a maga előnye, és mindenkinek, aki használja őket, megvan a személyes véleménye arról, hogy melyik miért a legjobb.

Én azt gondolom, hogy minden esetben kiválasztható az éppen aktuálisan a feladathoz legjobban illeszkedő eszköz. Ezek folyamatosan fejlődnek, és megpróbálják az összes igényünket komplex csomagként kiszolgálni. Természetesen mindegyiknek vannak erősségei, és a fejlesztéseik általában ebbe az irányba haladnak: Viszont az alapján, hogy már megtisztított adatokat szeretnénk minél hatékonyabban elemezni, vagy még tisztításra szoruló adathalmazzal van dolgunk, esetleg nagyon gyorsan változó adatokhoz nyúlnánk, predikciót szeretnénk készíteni mély gépi tanulási ismeretek felhasználásával, könnyen kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb eszközt erre.

Ebben a sorozatban azokat a tool-okat szeretném bemutatni, és rendszerezni, amik kiemelkedően jól teljesítenek az imént felsorolt területek valamelyikén, megmutatni, miért érdemes őket használni, és hogyan lehet belőlük kihozni a legtöbbet.

Tableau.

Tableau

„Célunk, hogy felszabadítsuk az emberekben rejlő természetes kíváncsiságot és kreatív energiát. Az energiát, amelyet túl gyakran elnyomnak, mert nincs megfelelő csatorna az olyan tevékenységekre, ahol ezt hasznosítani lehetne.” – Christian Chabot, CEO

„A Tableau rendkívüli növekedést ért el, és felbolygatta a piacot azzal, hogy közvetlenül az üzleti-oldalnak kínálja megoldásait, ami része „land-and-expand” névre keresztelt stratégiájának. A Tableau a kezdetektől arra koncentrál, hogy megkönnyítse, élménnyé tegye az analitikus munkafolyamatot a felhasználók számára, ugyanakkor valódi lehetőséget adjon számukra az adatok felfedezésére, mélyebb megismerésére.” – Gartner(2017)

A Tableau az adatok rendkívül interaktív és intuitív vizuális alapú feltárási élményét kínálja az üzleti felhasználók számára, biztosítva az egyszerű hozzáférést, előkészítést és elemzést anélkül, hogy egyetlen sor kódot kellene írniuk. Ez az élmény 3 fő termékükön keresztül érhető el: rendelkezésre áll egy „szerkesztő” eszköz és két megosztási/együttműködési platform:

 • a Tableau Desktop a szerkesztői eszköz, ahol az adatokhoz kapcsolódhatsz, és megjelenítéseket és dashboardokat hozhat létre másokkal való megosztáshoz.
 • a megosztási / együttműködési termékek esetében két lehetőséget kínál:
  • a Tableau Server helyszíni megoldás, amely a helyi hardveren vagy egy felhőalapú szolgáltatón keresztül vehető igénybe.
  • a Tableau Online egy 100% -os felhőalapú platform, amelyet a Tableau üzemeltet és tart fenn.

Az összes termékhez „free trial” áll rendelkezésre. Letöltheted, és elkezdheted mélyebben megismerni saját adataidat, megtapasztalhatod a Tableau használatának élményét.

Számos vállalat olyan szoftvereket dob piacra, amelyek gyönyörű dashboard-okat hoznak létre, amihez képest a Tableau erőssége, hogy analitikákat is kínál – az általa megfoghatóvá váló részletek különböztetik meg a többi terméktől. Fő célja a vizuális adatelemzés, és olyan eredmények előállítása, amelyek könnyen használhatóak és érthetőek, rugalmasak, és ami a legfontosabb, gyorsak. Szinte bármilyen adatforráshoz kapcsolódhatunk – rengeteg beépített adat-konnektor használható mind a memóriában, mind pedig a közvetlen lekérdezéssel nagyobb adatkészletekhez.

A Gartner – akinek jól ismert Magic Quadrant-ja BI témakörben is elkészül minden évben – a következőket állapította meg 2017-ben velük kacsolatban:

pipa

“a Tableau értékei a működés és a felhasználói élmény minden aspektusában javultak, és ennek a szegmensnek az átlaga felett állnak; az egyszerű használat pedig a legmagasabb értékelést kapta az összes rangsorolt között […] a Tableau telepítések száma folyamatosan nő miközben BI és elemzési körökben az eszköz standarddá válik; a megkérdezettek 39%-ánál a Tableau „az egyik” 43%-uknál pedig „az” adatelemzési eszköz.”

Ha gyorsan és egyszerűen akarnám összefoglalni, hogy miért vásárolnak az emberek Tableau-t, így nézne ki a lista:

 1. A használata által biztosított szabadság
 2. Sebesség
 3. Minimális IT erőforrás szükségessége
 4. Analitika, mint a felfedezés élménye
 5. Egyszerű használhatóság
 6. Közvetlen kapcsolat a legtöbb adatforrással
 7. Felhasználóbarát környezet
 8. Gyors és gyönyörű kimutatások/elemzések
 9. Kommunikáció
 10. Rugalmasság

Kiemelendő tulajdonságai:

architecture-2256489_1920Nagyvállalati felhasználásra alkalmas – vállalati szintű biztonsági funkciók kezelik a hitelesítést, az engedélyeket, az adatokat és a hálózati biztonságot. Ezek a képességek együttesen teljes körű biztonsági megoldást nyújtanak, akár széles körű és változatos összetételű felhasználói csoportok számára is legyen szó szervezeten belüli vagy külső felhasználásról. A Tableau Server eleget tesz az ügyfelei szigorú biztonsági követelményeinek a pénzügyi, kormányzati és egészségügyi
szektorokban is.


 Ha szívesen olvasnál hasonlókat rendszeresen,
iratkozz fel HÍRLEVELünkre 


 • A Tableau Server szélesen skálázható, kisebb cégek számára is elérhető megoldásokat tud nyújtani, miközben alkalmas a legnagyobb vállalatok több tízezer felhasználójának kiszolgálására is.
 • A szervezeten belüli együttműködés és kommunikáció támogatása alapkövetelmény a Tableau-nál. Természetes következményei a Tableau használatának, hogy mindenki ugyanazokkal az adatokkal dolgozik – nincsen félreértés még a gyorsan változó adatok esetében sem, hiszen létrehozható „live” kapcsolat. Az eredmények mindenki számára könnyen és gyorsan hozzáférhetők bármilyen eszközről. A már elkészített elemzések tovább alakíthatók, átformálhatók mindenki saját igényei szerint self-service fromában, végül pedig ezek az átalakítások megoszthatók a többi felhasználóval, így folyamatos fejlődést téve lehetővé.
 • Beépített analitikus képességekkel rendelkezik – értsd: kódolás nélkül drag-adn-drop módon vagy néhány kattintással előállítható elemzések:
  • Trendek és előrejelzések számítása
  • „what-if” analízis
  • Idősorok elemzése (beépített idő-hierarchia)
  • „Level of Details” kalkulációk
  • Számítási nyelvek ismerete
  • R integráció
 • Támogatja az asszociatív kereséseket, azaz a felmerülő kérdésekre azonnal választ kaphatunk. Abszolút kiemelkedő az a képesség, hogy nagyjából a gondolat sebességén tarthatjuk az elemzéseket, pear-2010022_1920hiszen akár már egy kész dashboard-on is tehetünk fel további kérdéseket, amire néhány kattintással az üzleti felhasználók is megtalálhatják a választ. Az elemzések során pedig az egyszerűségnek köszönhetően minden irányt percek alatt megvizsgálhatunk (a beépített „vissza” gombbal akár ugyanazt több oldalról újra próbálva) és tovább finomíthatunk, részletezhetünk. Ezekkel a képességekkel a Tableau valójában jóval túlmutat az asszociatív keresésen.
  Az emberek nem mindig akarják használni az adatok minden részét, és a Tableau ehhez megfelelő rugalmasságot biztosít, számos út/módszer létezik hasonló eredmények elérésére. A Tableau ezeket az alábbi beépített lehetőségekkel támogatja:
 • Egyszerű, rugalmas szűrési lehetőségek,
 • paraméterek és interaktív linkek

és ezeknek mindenféle kombinációja.

A legfontosabb, hogy a végfelhasználó elemeket adhat hozzá a nézethez, hogy eljuthasson az elemzésnek azon eredményeihez, amire éppen szüksége van.

 • Képes adatokat összefésülni (kombinálni) és átalakítani, adattársítást végezni, és rendelkezik beépített adatelőkészítő lehetőséggel is. Hosszú a sora azoknak a partnereknek, akiknek a termékei segítenek a Tableau-ban rejlő lehetőségek kihasználásában adatelőkészítéssel (Alteryx, Informatica, Paxata, Trifacta, LavaStorm, CloverETL, Snaplogic).
 • Tableau a közösséghez semmilyen más terméké nem fogható. Ez egy olyan hálózat, amely igazán él, és segít mindenkinek – ha kérdést teszel fel, akkor percek alatt kapod meg a választ. És nem azért, mert a Tableau alkalmazottak vannak mögötte, hanem mert az egész közösség arra épül, hogy vannak olyan szenvedélyes emberek, akiknek küldetése segíteni mások, hogy sikereket érjenek el a Tableau-val.
 • Sokat fektetnek az innovációba. Ennek köszönhetően minden új release-ben fantasztikus új funkciók vannak. A legjobb mégis az, hogy követik az adatelemzés trendjeit. Ez azt jelenti, hogy a Tableau általában azokkal a funkciókkal bővül, amik éppen hiányoztak, és biztos lehetsz benne, hogy ha valami “mainstream” hiányzik, meg fog érkezni.
 • Elvitathatatlan, hogy a Tableau tréning- és ismeretanyagok száma végtelen. Amellett, hogy a Tableau Community-n bármit megkérdezhetsz, nincs olyan tanulási fázis, amihez ne lenne valamilyen videós, e-learninges, tantermi/online tréninges megoldásuk. Változatos témákban tartanak webinar-okat, képzéseket, és természetesen a megszerzett tudást vizsgákkal, oklevelekkel utána bizonyítani is lehet.

Aki pedig személyes oktatást szeretne, magyar nyelven, annak ajánlom figyelmébe 3 napos Tableau tanfolyamunkat.

Végül pedig szeretném idézni a Tableau egyik hivatalos Zen mesterét, Andy Kriebelt: „A Tableau lételeme az analitika. Amikor a Tableau azt mondja, hogy lehetővé teszi, hogy ’lássuk és megértsük az adatainkat’ (Tableau misszió: „help people to see and understand their data”), azt úgy is gondolják. Ha a szervezet nem használja ki a benne rejlő vizuális analitika erejét, éppen a Tableau valódi értékét mulasztja el felfedezni. Nincs más termék, amely lehetővé teszi, hogy vizuálisan válaszoljunk meg feltett kérdéseket, aki használja szó szerint meglátja a választ.”

Egy kis kedvcsináló a felhasználás közbeni élményekről itt 😉


KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

abacus-1866497_1920    A TABLEAU – ÁLTALÁNOS ÁTTEKINTÉS

connect-to-data-04-eloqua   TABLEAU 2018.1 RELEASE

3pane  TABLEAU PREP BEMUTATÁSA

Capture  TABLEAU DESKTOP BEMUTATÁSA

Névtelen terv  TABLEAU ONLINE/ SERVER BEMUTATÁSA

2018. október 1-3.   TABLEAU ALAPOK TANFOLYAM

man-162951_1920  HOGYAN JÁRUL HOZZÁ AZ ÜZLETI SIKEREKHEZ A BI?

 

10 thoughts on “A Tableau – általános áttekintés”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s